Оптимизация на уеб сайтове

Спечелете нови клиенти

Спрете изтичането на приходи. Време е да оптимизирате уебсайта си.

Всички знаем, че скоростта е пари. Оптимизацията на уеб сайтове е централна част от дигиталната стратегия. Защото в дигиталния свят нищо не е постоянно. Първата стъпка е да разберете къде уебсайтът Ви се представя добре и къде по-слабо. Използвайки инструменти за оптимизация, ние откриваме къде вашите потребители изпитват трудности. След това правим препоръки къде да направим най-добрите цифрови инвестиции. Нито един сайт не е перфектен. Но колко далеч от съвършенство е вашия уеб сайт? Без подходящ анализ е трудно да се каже.

 Поставяне на ясни и измерими цели 

Първият ни въпрос към новите клиенти е: „Какво искате да постигнете?“ След това дефинираме тази цел и я стесняваме. Ние я правим ясено, измерима и постижима. Откриването на отговора на този въпрос определя посоката на дигиталната стратегия. Когато става въпрос за вашия уеб сайт, скоростта е важна . Това е факт. Защо? Първо, скоростта на уебсайта е важен фактор в алгоритъма на Google. Уебсайтовете с бързо зареждане могат да очакват по -високо класиране в SERP и да привлекат повече посетители . Второ, има всички съображения за потребителския опит. Ако даден сайт се зареди бързо, посетителите са по-склонни да се придържат, да четат съдържанието ви и в крайна сметка да конвертират. С други думи, светкавично бърз уеб сайт отключва всички добри неща, които жадуват уебмастърите.  Привлекателната визия е важна за един онлайн магазин, но сама по себе си тя не може да го направи печеливш. Използваемостта е друг основополагащ фактор, който никога не трябва да бъде подценяван. Когато тя се оценява на базата на измерители, даващи ясна представа за действията на хората, ние разбираме поведението на потребителите по-детайлно и по-дълбоко и това ни позволява да създаваме интернет магазини, които ще генерират високи продажби. Запознайте се с основните измерители и как елементите на магазините се усъвършенстват благодарение на анализа на получените данни.

Скорост на зареждане на страниците

Днешните потребители са доста нетърпеливи и обикновено не могат да дочакат уеб страницата да се зареди. Обикновено ще изчакат не повече от две три секунди. Дори и да изчакат повече лошото начало ще доведе до негативно начало. Което ще има върху цялостното им преживяване и това да намали ефекта от всички усилия, положени по създаването на дизайна и маркетинговата стратегия на онлайн магазина. Как може скоростта да се увеличи, така че страниците да се зареждат за по-кратко време?

– Изборът на надежден хостинг, е от съществено значение.  който може да издържи висок трафик към интернет магазина;

– Оптимизиране на изображенията, така че да си останат с високо качество, но да не бавят зареждането на страниците.

– Регулярно измерване на скоростта на зареждане и бърза реакция при значителен спад.

Степен на отпадане

Какво представлява степента на отпадане и защо има значение?

„Отпадането“ се случва, когато някой посети вашия уеб сайт и си тръгне, без да взаимодейства допълнително с вашия сайт. Степента на отпадане ви показва процента на посетителите, които отпадат от вашия сайт. Ако потребител кликне върху вашата страница и си тръгне без каквото и да е взаимодействие, това може да сигнализира на RankBrain, че вашият сайт не е това, което търсят. Тогава изглежда, че резултатът ви не съвпада добре с намерението на търсещия. В резултат RankBrain казва: „Може би тази страница не трябва да е толкова висока в резултатите.“ Ако все още не сте сигурни относно степента на отпадане, към която трябва да се насочите, Google Analytics може да ви помогне да разберете. Google Analytics осигурява бърза визуализация на средния процент на отпадане за това, което според него е вашата индустрия. Това се прави чрез сравнителен анализ. В крайна сметка „добрият“ процент на отпадане ще бъде различен за всеки сайт. Може дори да е различно за всяка страница на вашия сайт.

Промяна на скоростта на отпадане 

Степента на отпадане за целия Ви сайт е твърде широка, за да бъде нещо друго, освен показател за суета. Няма да можете да се намали степента на отпадане  докато наистина не се разбере какво кара потребителя да напусне вашия сайт.

Навигация 

Тя трябва да е преди всичко функционална, въпреки че стилът също е много важен. Някои основни правила при създаването на навигацията в рамките на онлайн магазин включват:

– Имената на категории и подкатегории трябва да са точни и ясни.

– Групирането на продукти трябва да е логично и да следва традиционните принципи, които от своя страна съответстват на очакванията на потребителите.

– Менюто трябва да е концентрирано върху предлаганите стоки, като важната техническа информация може да се събере в една отделна категория със съответния брой подкатегории.

– Най-важните предимства на бранда и продуктите му трябва да са описани на началната страница на електронния магазин.

Брой разгледани страници за една потребителска сесия

Този показател показва ефективността на пътя на потребителя в рамките на онлайн магазина. Въпросът е през колко страници трябва да премине потребителят, за да направи покупка. Проблем съществува когато посетителите правят малък брой стъпки и напускат магазина, както и когато често се връщат напред назад и правят голям брой стъпки. В първия случай причината може да се корени в липса на достатъчно елементи за ефективно ангажиране на потребителите, както и в недостатъчно добри маркетингови тактики. Вторият проблем най-вероятно се корени в навигацията и/или в липсата на достатъчно информация за правенето на покупки. 

Продължителност на потребителската сесия

Както и при изчисляването на нормата на отпадане, тук фокусът първоначално е върху средното време, необходимо на потребителя да направи покупка в интернет магазина. Следващата стъпка е анализът на потребителските пътища, които водят до най-много продажби. Той се концентрира върху това кои страници са включени в съответния път и как те са свързани логически. Идеята е да се създаде подобен модел и за останалите възможни потребителски пътища.

Ако искате нов онлайн магазин, изграден който да работи безупречно, обърнете се към нас.

On-Page SEO през 2021

Алгоритмите на Google непрекъснато се развиват. Как да класираме сайта с подходяща стратегия за SEO оптимизация?

Т.нар. On-Page SEO или вътрешна оптимизация представлява набор от добри практики и техники при изработката и поддръжката на уебсайт, като целта е те да станат по-удобни и разпознаваеми за търсачката и да се класират по-напред в страниците с резултати от търсенията.

Както вече знаем, ключовите думи стоят в основата на почти всичко, свързано с SEO оптимизацията. Но тя всъщност включва много повече неща и елементи, които не бива да се пренебрегват.

В настоящата статия предлагаме бърз и удобен чек-лист, който да проследите и да сте сигурни, че Вашият сайт е оптимизиран вътрешно.

URL-адреси

Прегледайте URL-адресите на вашия уебсайт и се уверете, че са кратки и ясни, а не дълги и сложни. По-късите URL-и обикновено имат много по-висока честота на клик и са по-лесни за разбиране от алгоритмите на Google.

Включете в URL-a основната ключова дума, описваща страницата, като премахнете съюзи и предлози и оставите само пълнозначните думи. Гледайте тя да не надвишава общо 60 знака.

Изображения

Вашият уебсайт вероятно изобилства с красиви изображения и това е хубаво, тъй като те допринасят за потребителското преживяване, както и за по-доброто класиране в търсачката. Те внасят динамика сред текстовото съдържание, ангажират вниманието на посетителите и правят уебсайта запомнящ се. Когато изображенията бъдат оптимизирани правилно, могат да допринесат значително за повишаване на органичния трафик към сайта.

Ето няколко неща, които трябва да се имат предвид при оптимизацията на изображения:

Име на файла и alt текст

Ботовете на Google не могат да „виждат“ изображения по начина, по който ние хората ги виждаме. Ето защо изображенията се нуждаят от придружаващ текст, за да разпознаят ботовете какво се съдържа в тях. Например, вместо файла с изображението да се казва „4850285.jpg”, е добре да го кръстите: „cherveni-damski-obuki.jpg”. В полето за alt или алтернативен текст също включете описание: „Червени дамски обувки“. 

Алтернативният текст също помага за това уебсайтът да бъде по-достъпен, тъй като помага на хора с увредено зрение да разпознават какво има на страницата. Алтернативният текст се изписва и когато поради някаква причина (например слаба интернет връзка) изображението не се зарежда.

Размер на файла с изображение

Скоростта на зареждане на уебсайта е един от водещите фактори при класиране в страниците с резултати, както за мобилни устройства, така и при декстоп компютри и лаптопи. Обемните изображения може значително да забавят скоростта на зареждане на Вашия сайт. Ето защо е добре да компресирате всички изображения, за да намалите размера им – в идеалния случай под 70 kb.

Meta заглавия и описания

Уверете се, че сте включили основните ключови думи в мета заглавията и описанията на всяка страница от Вашия сайт. Дължината на мета заглавието не бива да надвишава 60-65 знака, тъй като в противен случай няма да се покаже цялото в страниците с резултати.

Също така, заглавието на страницата следва да е единственото, което е обозначено с параметър H1. Ако една страница може да съдържа повече от едно подзаглавие H2, H3, и др., то H1 заглавието трябва винаги да бъде само едно.

Що се отнася до мета описанията, то е добре да се уверите, че съдържа повечко ключови думи и има т.нар. CTA (call-to-action) – призив към потребителя да посети страницата. Мета описанията не бива да надвишават 160 знака. В противен случай ботовете на Google може да подберат друго изречение от Вашата страница, което да пасва като дължина, но да не отговаря смислово на SEO целите на мета описанието.

Скорост на зареждане на страниците

Скоростта е един от основните фактори за класиране на сайта. Ето защо не може да си позволите да го пренебрегнете. Ако зареждането на страниците отнема повече от две до три секунди, то потребителите ще изгубят търпение и ще затворят сайта. Ето защо е важно да проверите дали:

  • Кодът е оптимизиран с минимализирани CSS и JS файлове;
  • Няма излишни пренасочвания/редиректи;
  • Всички изображения са компресирани;
  • Дали сте разрешили компресиране на файловете и кеширане на страниците от браузърите;
  • Времето за реакция на сървъра, където се съхраняват файловете на сайта, е оптимално;

Добър начин да следите скоростта на зареждане на сайта е с помощта на PageSpeed Insights – платформа на Google, която дава точни съвети какво може да бъде подобрено по сайта.

URL връзки –външно и вътрешно налинкване

Уверете се, че имате добра стратегия за свързване, която да следвате систематично. Както външните връзки (между Вашия сайт и други сайтове), така и вътрешните връзки (между страници на Вашия сайт) играят съществена роля за SEO оптимизацията.

Външни връзки

Позоваването на външни източници и наличието на изходящи URL-адреси на Вашия сайт е от решаващо значение за изграждането на доверие в очите на ботовете на Google, както и в очите на посетителите на сайта. Уверете се, че поставяте изходящи линкове към авторитетни уебсайтове и надеждни източници.

Също така, следете да няма счупени линкове, които дават грешка тип „404 – страницата не е намерена“. 

Вътрешни връзки

Уверете се, че създавате стратегическо свързване между страниците на Вашия сайт. Това ще помогне на ботовете на Google да разберат по-добре логиката на сайта и да класират съдържанието му по правилните ключови думи.

Вътрешното свързване е изключително полезно и за самите потребители, за да се ориентират по-лесно и да навигират по страниците на сайта.

Отново е добре да се внимава за счупени линкове. В случай, че боравите с голям уебсайт, съдържащ множество страници (тип новинарски и подобни), поради което става трудно да се следят счупени линкове тип „404“, може да направите една сравнително привлекателна страница, която да се визуализира с „404“ надпис, както и с линкове, сочещи към работещи страници от сайта. По този начин ще сведете до минимум отпадането на потребители от уебсайта.

Текстово съдържание

Всички ваши публикации, като например основни страници с услуги или пък блог постове, играят съществена роля за оптимизацията на сайта. Постарайте се да използвате ключови думи при създаването на съдържание, като ги разпределите равномерно по теми за различните страници. Внедрете основната тематична ключова дума както в заглавието, така и в URL-адреса на страницата, а нейни вариации по подзаглавията в текста.

Структура и четивност

Проверете структурата на текстовете по всички страници. Уверете се, че сте използвали ключови думи в заглавията (H1) и подзаглавията (H2, H3, H4 …). По този начин ще изградите логическа йерархия, която подобрява четивността не само за човеците, които посещават сайта, но и за ботовете на търсачката.

Изчерпателност

Проучванията показват, че по-дългите, изчерпателни и задълбочени блог статии се представят много по-добре от по-кратките и фрагментарни такива. Ето защо препоръчваме при създаване на текстово съдържание да следвате стратегията за максимална изчерпателност на темата. Стремете се към статии над 1000 и дори 2000 думи.

Изчерпателното съдържание е много по-полезно за потребителите, тъй като им спестявате време в търсене на още и още нова информация. Много по-приятно е човек да посети 1 страница, на която да открие отговор на всички въпроси, които го вълнуват по темата, отколкото да посети 10 страници за целта. Google знае това, поради което класира по-напред в резултатите по-качественото и изчерпателно съдържание.

Да обобщим: On-Page SEO е водещ фактор и през 2021

С всяка актуализация на основния си алгоритъм Google бързо пренасочва фокуса си към „възнаграждаване“ и класиране по-напред в търсачката на сайтове, които предоставят най-доброто потребителско преживяване.

Ето защо е важна поддръжката на всички страници по Вашия уебсайт и навременното редактиране на счупени връзки или съдържание с ниско качество. On-Page SEO-то представлява систематична работа и старание през 2021, а и, уверени сме, че ще е така още доста години напред.

Готови ли сте да стартирате вашия проект?

КОИ СМЕ НИЕ ? КАКВО ПРАВИМ ?

Ние сме екип Vicilandia ще изработим вашия онлайн магазин. Искате вашия бизнес да е печеливш ние ще се погрижим за него. Изработка и поддръжка на онлайн магазин с OpenCart, създаване на уеб сайт с WordPress. SEO оптимизация на онлайн магазини.
Свържете се с нас

Изработка на онлайн магазин на Opencart.
Нека поговорим за вашия нов онлайн магазин ще обсъдим с удоволствие всички подробностите за вашия електронен магазин.
Оптимизация на сайтове Посетителите на вашия сайт не искат да чакат сайта ви да се зареди.И няма да трябва. Вашият сайт ще бъде изграден с модерни подобрения на скоростта, които водят до невероятно бързо време на зареждане.
Поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини  Полагаме допълнителни усилия, за да заключим уебсайта ви срещу хакери. Използвайки само най-добрите инструменти и ресурси, ние свеждаме до минимум риска и поддържаме вашия уебсайт сигурен и защитен.
Изработка на уеб сайтове на WordPress
Всеки уебсайт, който създаваме, е изработен с най-новите дизайнерски стандарти, така че ще изглеждате свежи през следващите години. Посетителите ви ще бъдат впечатлени както от външния вид, така и от функционалността.

Ние създаваме красиви онлайн решения за вашия бизнес.

оптимизиране на уеб сайтове
развъдник за немска овчарка

Всеки уебсайт, който правим, е изработен така, че да изглежда страхотно на всички устройства и размери на екрана. Можете да сте спокойни, че посетителите ви могат да разглеждат сайта ви в движение.

Свържете се с нас

7 + 6 =

Информация

Костенец
0877 53 52 33